sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Kuvankäsittelyä iPadeillä (8lk)

Kokeilimme iPadejä kuvankäsittelyn valinnaiskurssilla. Olemme syksyllä tehneet Paint Shop Pro - ohjelmalla kuvankäsittelyä ja nyt kokeilimme samaa iPadeillä. Tehtävänanto oli tehdä perinteinen "Terveisiä" - postikortti, eli yhdistellä useita valokuvia niin että vierailukohteesta tulee kokonaisvaltainen näkemys kortinsaajalle. Kohde jota esiteltäisiin olisi tietysti oma koulumme.

iPadit kädessä oppilaat lähtivät valokuvaamaan koulua eri kuvakulmista. Luokkaan palattuamme, yhdistimme valokuvat Photo Shop Touch -ohjelmalla. Oppilaat oppivat ohjelman käytön nopeasti ja ainakin tämän tyyppiseen kuvakollaasin tekemiseen ohjelma sopi vallan mainiosti.

Kaikki saivat työn tehtyä kaksoistunnin puitteissa. Lopuksi latasimme valmiit työt iPadistä DropBoxiin, josta ne siirrettiin Opitiin (PC:llä). Tässä opettajan näkemys aiheesta:

Haasteet:
  • Ohjelmassa ei ole "tallenna"-nappia, vaan valmis työ tallennetaan poistumalla ohjelmasta (nuoli vasemmalle). Tämä on tyypillinen tapa iPad - ohjelmissa mutta sen tajuaminen ei ole itsestään selvää, jos ei ole käyttänyt iPadejä aikaisemmin
  • Ohjelma on ns. "oikea" kuvankäsittelyohjelma tasoiseen ja valintatyökaluineen, joten jos ei tiedä tai muista miten tasot toimivat niin voi joutua ymmälleen siitä "mihinkäs se edellinen kuva nyt oikein hävisikään". Eli, ohjelman käyttö vaatii edes jonkinlaisen peruskuvankäsittelytaidon. Toisaalta nappulat ja toimintojen ikonit ovat lähes samanlaisia kuin muissakin ohjelmissa eli "taikasauvat" ja "lassot" tunteva osaa kyllä taiteilla itselleen kuvan.
  • Kuvan tallentaminen jpg - muotoon iPadin kameran rullalle piti tehdä "lähetä" - napin kautta. Tämäkin toiminta on yleinen iPad - ohjelmissa, mutta silti sitä "save as" nappia etsii... 
  • ATK-luokassa, jossa tunnit pidettiin ei kuulunut WLAN, joten jouduimme menemään käytävään aina kun DropBoxia piti käytää...
Mitä tästä jäi käteen:
  • Photo Shop Touch - ohjelma vaikutti hyvältä ja iPadin kameran tarkkuus riitti hyvin tällaisiin "maisema"-kuviin
  • Oli mukavaa kun ei tarvinnut kertaakaan säätää USB-johtojen kanssa, kuva oli heti valmiina käsiteltäväksi ja kerrankin jokaisella oppilaalla oli oma "kamera" käytössään (normaalisti koulun kameroita riittää yksi per pari).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti