Video kuvattiin Jukan järjestelmäkameralla. Aluksi kuvattiin yleisnäkymä koko tapahtumasta (oppilas kävelee tietokoneelle ja selaa nettiä). Sitten sama tahtuma kuvattiin niin että ruudussa näkyi oppilaan kasvot ja ilmeet. Viimeiseksi kuvatiin lähikuvaa näppäimistöllä liikkuvista sormista ja siitä mitä ruudulla tapahtui. Lopuksi videoklipit siirrettiin jokaisen oppilaan iPadiin kameran muistikortilta muistikorttiadapterin avulla (ks. kuva).
Videoiden ja kuvien siirtäminen kameran muistikortilta iPadiin |
Video editoitiin iMovie ohjelmalla siirtämällä videot aikajanalle peräkkäin ja lyhentämällä niitä tarvittaessa alusta tai lopusta (tämä tapahtui videoklipin päissä olevia "nuppineuloja hinaamalla"). Video viimeisteltiin tekemällä taustamusiikki GarageBandillä.
Video editoitiin iMovie-ohjelmalla |
Kokeilimme myös äänitehosteen äänittämistä (iMovie) ulkoisen mikrofonin avulla (äänitimme näppäinten naputtelua, kuvassa violetti ääniraita). Lopuksi videot tallennettiin kameran rullalle ja siirrettiin PC:lle USB-johdon avulla (iPad näytti tavalliselta kameralta PC:n ruudulla).
Kuvat ja videot on kätevä siirtää PC:lle USB:n kautta (iPad on kuin kamera) |
Haasteet:
- Alkuperäinen idea oli kuvata iPad-opetusvideoita pareittain, ja editoida nämä videot. Koska äänitystä varten piti olla rauhallinen paikka (selkeän ääniraidan takia), yksi pari kerrallaan kävi kuvaamassa videon käytävässän (toinen kuvasi digikameralla ja toinen näytti iPadillä miten iPadillä tehdään jokin asia). Tämä oli hidasta ja muut joutuivat odottelemaan vuoroaan. Samoin videoiden siirtäminen kamerasta iPadiin oli hidasta, koska meillä oli vain yksi muistikorttiadapteri ja yksi USB-adapteri. Lopulta kun toisella kaksoistunnilla olisimme päässeet editoimaan, osalla oppilaista ei ollut vieläkään editoitavaa videota iPadissä: oppilas oli ollut pois edelliseltä tunnilta, kuvattu video oli parin iPadissä mutta ei omassa tai video oli mystisesti hävinnyt iPadistä viikon aikana. Päädyimme siis kuvaamaan kaikille saman kohtauksen, jonka jokainen editoisi mieleisekseen.
- Aluksi ajattelin, ertä videoita olisi kätevä siirrellä Dropboxin kautta, mutta siinä tulikin nopeasti eteen kokorajoitus, eli tiedostot olivat liian isoja siirrettäväksi. Onneksi Jukka neuvoi meille USB-johdon käytön ja kaikki videot saatiin siirreltyä sinne minne kulloinkin oli tarve.
- Koulun iPadessä on muoviset suojakuoret (Puro Hybrid Cover), jotka ovat muuten hyvät mutta ne vaikeuttivat muistikorttiadapterin ja USB-adapterin kiinnittämistä (muovisuojaa joutui venyttämään pois tieltä).
- iPadin USB-johdot jouduttiin repimään irti iPad - salkusta (samalla johdolla ladataan iPadit), ja johtojen takaisin laittamisessa oli oma työnsä. Olisi hyvä olla muutama irtojohto tällaiseen hommaan.
- Yksi oppilas onnistui editoimaan videon toisella iPadillä ja tekemään taustamusiikin toisella iPadillä. Näiden tiedostojen yhdistäminen onnistui onneksi kiinnittämällä molemmat iPadit toisiinsa USB johdolla (niin että videon sisältänyt iPad oli kameran roolissa) ja siirtämällä videon siihen iPadiin jossa musiikkikin oli (kuvassa).
Tässä sama tilanne oikealla kameralla (sama liitin, eri johto) |
- Tehosteääniraidan äänittäminen ei onnistunut iRigMig - mikrofonilla (se on toiminut iRig Recorderin kanssa, mutta ei nyt iMovien kanssa...). Tavallinen kondensaattorimikki ja XLR-adapteri sen sijaan toimivat mainiosti (sen jälkeen kun tajusimme laittaa mikin sisään 9V pariston :-).
- Tallensimme ensimmäiset videot parhaimmassa HD muodossa ennenkuin tajusimme, että videoista tulee näin aika isoja (yli 100MB). Loput tallensimme hieman pienempinä mutta HD laatuisina nekin ja koko oli 20 - 40MB. Omaksi ihmeeksemme kaikki videot tallentuivat kuitenkin Opitin projektikansioon ilman ongelmia....!?
- Oppilaat (ja opettaja) oppivat kuvaamaan videon videokameralla, siirtämään sen iPadiin, editoimaan videon iPadillä ja siirtämään videon PC:lle.
- Emme olisi ikinä selvinneet tästä ilman Mediakoulun Jukka Haveria. Kiitos Jukalle, siitä että hän tuli tunneillemme opettamaan meitä!!
- Emme tarvinneet WLAN:ia ollenkaan (tosin ei se olisi luokassa kuulunutkaan)
- Tässä vielä tiivistettynä mitä jäi mieleen:
- Videot kannattaa kuvata digikameralla, ei iPadillä (paras laatu järkkärillä)
- Videoiden siirtelyyn täytyy olla muistikorttiadapteri ja USB-adapteri ja irtonaisia USB-johtoja
- On hyvä käydä koko videontekoprosessi ensin alusta loppuun läpi ns. harjoitusmateriaalilla ennen kuin yritetään tehdä omia videoita
- Hiljaisia kuvauspaikkoja pitäisi miettiä etukäteen riittävästi
- Aikataulun venymiseen täytyy varautua (nyt varattiin 3h, hommaan meni 4,5h)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti