lauantai 17. maaliskuuta 2012

Peilien tutkimista iPadillä (7lk)

Kokeilimme 7. luokan fysiikan tunnilla miten iPadin kamera soveltuu kuvien ottamiseen valo-opin töistä. Tunnin aiheena oli tutkia millaisen kuvan kovera ja kupera peili sekä tasopeili tuottavat. Oppilailla oli yksi iPad per pari, toinen piti kädessään peiliä sekä paperia jossa oli e - kirjain ja toinen otti peilikuvasta kuvan iPadillä.

                                          Kuperan peilin peilikuva kuvattuna iPadillä

Toinen työ oli tutkia tasopeilin tuottamaa valekuvaa. Pleksilevyn toiselle puolelle asetettiin palava kynttilä ja toiselle puolelle laitettiin kynttilä, jota ei sytytetty. Valot sammutettiin luokasta ja nähtiin kuinka palamaton kynttilä näytti nyt palavan!

                                                    iPadillä kuvattu kynttilä ja sen valekuva
 
Toisella tunnilla siirsimme valokuvat iPadistä oppilaiden DropBoxeihin ja teimme niistä tietokoneluokassa työselosteet. Kuvien siirtäminen DropBoxiin iPadin DropBox - ohjelman kautta toimi hyvin. Ensin DropBoxiin kirjaudutaan sisälle, sitten valitaan Upload sekä kuvat jotka halutaan iPadista siirtää palveluun. Periaatteessa riitti kun toinen parista latasi kuvat DropBoxiin, koska nämä kuvat voitiin helposti jakaa muille ryhmän jäsenille myöhemmin www.dropbox.com sivujen kautta.

Kun kuvat olivat DropBoxissa siirryimme tietokoneluokkaan ja kirjauduimme www.dropbox.com:iin ja latasimme kuvat tietokoneluokan PC:lle (download toiminto DropBoxin Web - näkymässä). Oppilaat hoksasivat nopeasti kuinka he pystyivät tekemään DropBoxiin kansion, siirtämään kuvat sinne ja jakamaan kansion niille ryhmän jäsenille, jotka eivät olleet saaneet kuvia ladattua jo fysiikan luokassa. Oppilaat jopa opettivat minulle miten DropBoxissa pystyy valitsemaan hiirellä monta tiedostoa kerrallaan ;-) Huomasimme myös, että jos DropBoxista latasi monta kuvaa kerralla PC:lle, ne tulivat ZIP - tiedostona, joka piti osata purkaa ennen kuvien siirtoa Wordiin.

Haasteet:
  • Kolme oppilasta oli jo unohtanut DropBox salasanansa, vaikka ne oli luotu edellisen viikon ATK - tunnilla. Onneksi DropBoxin salasanan palautus toimii hyvin sähköpostin kautta, jos muistaa sähköpostin salasanan...
  • Osa oppilaiden kuvista jäi latautumatta DropBoxiin. Ilmeisesti ei oltu jaksettu seurata sitä että kuvat latautuvat loppuun vaan laitteen virta oli katkaistu liian aikaisin.
Mitä jäi käteen:
  • Kuvien siirto PC:lle ja jakaminen ryhmän jäsenille toimi jopa nopeammin kuin perinteisellä tavalla. Nyt ei tarvittu kameran USB - johtoa eikä Netsupport - ohjelmaa
  • Parityö oli aivan välttämätöntä, tässä tarvittiin kahdet kädet. Parista oli apua myös kuvien lataamisessa, jos oli unohtanut DropBox salasanansa.
  • Kuvien laatu ei ole huima, mutta ei ole suuri kokokaan (60 - 100 kt), joten ne latautuivat nopeasti molempiin suuntiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti