torstai 21. marraskuuta 2013

Fysiikan työselostuksia iPadeillä osa 2 (9.lk)

Jatkoimme menestyksekästä videotyöselostusten tekemistä 9.-luokkalaisten kanssa ExplainEveryting - ohjelmalla. Nyt aiheena oli sähkösoittokello. Oppilaat tekivät kytkennät ja työselostukset pareittain. Kytkennästä otettiin iPadillä valokuva  ja toimivasta kellosta videonpätkä. ExplainEverything - ohjelman käyttö sujui jo todella hyvin, ensimmäiselle dialle laitettiin laitteiston kuva ja osien nimet ja toiselle dialle video kellon toiminnasta. Ääniraidan puhuminen sujui jo paljon jouhevammin, parit puhuivat vuorotellen ja selittivät laitteiston toimintaperiaatteen. Videonkin sai mukaan äänitykseen, kun tajusi painaa "play" - nappia äänityksen aikana. Useampi pari rohkaistui myös käyttämään kynää ja nuolikuvioita selostuksensa aikana. Nopeimmat tekivät jutun tunnissa ja hitaimmatkin saivat videonsa valmiiksi kaksoistunnin aikana.


ExplainEveryting:llä voi lisätä kuvaan tekstiä
Videon voi myös upottaa mukaan
Videotyöselostusten tekeminen tuntuu sopivan hyvin fysiikan opiskelemiseen. Näin työskenneltäessä parin kanssa tulee väistämättä keskusteltua tutkittavasta ilmiöstä: mitä sanotaan ja kumpi sanoo. Kyseinen asia on lisäksi ymmärrettävä niin hyvin, että selityksen voi sujuvasti nauhottaa. Voisi kuvitella, että tämä on ainakin parempi tapa oppia asia kuin taululta vihkoon kopioiminen...

Loppuajan videoimme sähkömoottoreita ja generaattoreita. Jokainen pari editoi videotaan iMoviella sen verran, että sai siihen alkutekstin. Tunnin lopuksi siirsin videot USB-johdolla PC:lle ja sieltä oppilaiden blogeihin.

Tasavirtamoottorin malli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti