maanantai 1. huhtikuuta 2013

Kemian opiskelua iPadeillä (8lk)

Viime viikolla tutustuimme 8.-luokkalaisten kanssa orgaanisen kemian ihmeisiin iPadien avulla. Katselimme hiilen eri muotojen rakennekuvia sMolebuilder - ohjelman valmiista malleista. Pyörittelimme fullereenia ja totesimme että nanoputki on todellakin putki (kirjan kuvasta sitä ei näe). Valmiit mallit löytyvät valitsemalla: File -> Open -> Samples.Ihmettelimme myös Molecules - ohjelman jättimäisiä molekyylimalleja orgaanisista aineista kuten DNA. Tämä virtuaalinen matka hiilen monenlaisiin mahdollisuuksiin tehdä kovalentteja sidoksia muiden aineiden kanssa toimi hyvänä johdantona orgaaniseen kemiaan.


Seuraavaksi tutustuimme paremmin hiilivetyihin. Kuten viime vuonnakin, teimme oppilaiden kanssa muovisista molekyylirakennussarjoista mallit alkaaneille, alkeeneille ja alkyyneille. Myös tänä vuonna valokuvasimme ne ja nimesimme ne, mutta käytimme Popplet - ohjelmaa käsitekartan tekoon. Popplet - laatikoihin lisättiin myös ko. hiilivedyn käyttötarkoitus. Tallensimme Popplet - kuvat jpg - muodossa blogeihin. Rakentaminen, valokuvaaminen ja käsitekartan teko onnistui yhden kaksoistunnin aikana.


Käsitekartta Popplet - ohjelmalla
Jatkoimme hiilivetyjen tutkimista vielä kolmannellakin tunnilla iPadien kanssa. Nyt teimme rengasrakenteisia ja haaroittuneita hiilivetyjä sMolebuilder - ohjelmalla. Tajusin viimein miten helppoa ja nopeaa ohjelmalla on tehdä hiilivetyjen pallomallikuvia, ja mikä parasta, nappulat eivät lopu kesken!

Molekyylimalli sMolebuilder - ohjelmalla

Syklopropaanin piirtämisohje:
1) Aloita uusi piirros: File -> New
2) Valitse työkalupalkista "lisää atomi" - nappi (punainen pallo jonka vieressä + merkki ja laatikossa C). Hiili on siis valittuna oletusarvoisesti, atomin lajin voi muuttaa halutessaan.
3) Kosketa ruutua kolme kertaa (tee kolmio), ohjelma piirtää kolme hiiliatomia sekä niiden väliin kovalentit sidokset, valitse vielä ensimmäinen hiiliatomi niin rengas sulkeutuu .
4) Valitse +H - nappi työkalupalkista. Kaikki vapaat kohdat täyttyvät vedyillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti