tiistai 18. syyskuuta 2012

iPadit ranskan tunnilla (9lk)

Joillain oppilailla on tapana kysyä lähes joka tunti "Ope tehääks tänään jotain kivaa?". Sama kysymys esitettiin tämänkin tunnin alussa, ja koska olin tuomassa iPadejä tunnille heti sanakokeen jälkeen, uskalsin todeta, että "saatetaanpa tehdäkin".

Oppilaat saivat ensin tehtäväksi äänittää lukunäytteen tutusta tekstistä, jotta kuullaan, mitkä äänteet kaipaavat lisäharjoitusta. Tehtävä otettiin hyvin vastaan ja nyt jokainen luultavasti panosti ääntämiseensä tavallista enemmän. Jos äänitysten lähettäminen opettajalle sähköpostilla olisi onnistunut odotusten mukaisesti, oppilaat olisivat saaneet henkilökohtaista kirjallista palautetta miten parantaa ääntämistään. Jostain syystä lähetettyjä äänitiedostoja ei kuitenkaan voinut kuunnella koulut.tampere.fi -sähköpostista. Ensi kerralla käytämme tästä viisastuneena toista sähköpostiosoitetta (gmail.com tai tampere.opit.fi) ja oppilaat saavat palautteensa.

Toinen osio oli luovempi: Puppet pals -ohjelmalla pieni esitys siitä, mitä viime viikonloppuna oli tehty. Näin aiemmilla tunneilla opeteltu mennyt aikamuoto saatiin kirjan tehtäviä kiinnostavampaan käyttöön. Jotkut oppilaat kirjoittivat laitteiden inspiroimana repliikit kännykkänsä kirjoitusohjelmalla, ja mikäs siinä - saavat puolestani toistekin toimia niin, jos kännykällä ranskan kirjoittaminen tuntuu miellyttävämmältä kuin perinteinen vihkoon raapustaminen. Puppet pals- tuotosten katsominen tunnilla oli mukava uusi tuulahdus, ja oppilaistakin oli varmaan mielenkiintoista nähdä toisten tuotoksia tällä tavalla. Kaikkien esityksiä ei ehditty katsomaan ja sen lisäksi yksi pari vahingossa poisti esityksensä, mutta muuten ensimmäinen käyttökerta meni teknisesti aika hyvin. Käytännössä opettaja tosin oli vähän ihmeissään siinä vaiheessa, kun oppilaita oli pitkin aulaa ja varastokoppeja äänittelemässä ja luokka oli lähes tyhjillään. Voiko tätä tehdä jotenkin järjestelmällisemmin, vai liittyykö tähän oleellisesti tämä valvonnan ja vapauden suhteen muutos? Ja lopuksi, kuinka kauan iPadien käytön viehätys pysyy ja motivoi? "No oli tää ny vähän normaalia hauskempaa", suostui tunnin alun kysymyksen esittänyt oppilas lopuksi myöntämään. Vaativat asiakkaat, mitähän hauskaa seuraavalla mahdollisella iPad -tunnilla keksitään?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti