sunnuntai 13. toukokuuta 2012

iPadit tietotekniikan tunnilla (7lk)

Otimme iPadit käyttöön 7-luokan tietotekniikan tunneilla, jotta iPadien käyttö sujuisi jouhevammin ensivuonna muiden oppiaineiden tunneilla. Perustietotekniikan tunneilla olemme opetelleet Wordin käyttöä ja nyt iPadeillä teimme PowerPoint - esitykset QuickOfficen avulla. PowerPoint - esityksen otsikko oli "iPad - ohjelmat" eli oppilaiden tehtävänä oli esitellä viisi iPad - ohjelmaa sanoin ja kuvin. Ohjelmat sai itse valita, niitä piti kokeilla ja lopulta kertoa mitä ohjelmalla voi tehdä, montako tähteä se ansaitsee ja miltä ohjelma näyttää (ScreenShot).

PowerPoint-esitykset tallennettiin DropBoxiin suoraan QuickOfficesta ja töitä jatkettiin seuraavalla viikolla. DropBox - tilit olimme luoneet jo aikaisemmin kaikille 7-luokkalaisille tietotekniikan tunnilla (sen kautta palautettiin kevättalvella yksi Word - tehtävä opettajalle). Osa ryhmistä teki esitystä 2 tuntia, toiset 3 tuntia. Tietokoneluokkaan siirryttyämme latasimme PowerPoint -esitykset DropBoxista kotihakemistoon ja jatkoimme niitä hieman, lisäsimme muutaman dian ja valitsimme esitykselle Teeman (QuickOfficessa ei ole Teemoja).

Haasteet:
 • Osa oppilaista ei kyennyt taaskaan muistamaan DropBoxin salasanaansa ja jälleen kerran jouduimme niitä uusimaan. Onneksi salasanan uusiminen toimi kätevästi.
 • Pari oppilasta ei ollut osannut tallentaa työtään DropBoxiin (Save As -> DropBox jne) vaan työ oli tallentunut vain iPadiin. Näitä töitä sitten läheteltiin sähköpostin kautta jälkikäteen.
 • GarageBand oli niin suosittu ohjelma, että ohjelman esittelystä ei meinannut tulla yhtään mitään kun puolet luokasta jamitteli sillä. No, oppilaat oppivat enemmän GarageBandiä ja vähemmän PowerPointia... Onko sekään niin huono juttu...?
 • Kun luokallinen oppilaita tallensi kaikki samaan aikaan työnsä DropBoxiin, verkko jumitti hieman. Latausta sai nopeutettua kävelemällä luokan sille reunalle, jossa on parempi WLAN-kenttä. 
 • Tietokoneluokan PowerPoint - ohjelma herjasi, että iPadin tekemä .ppt tiedosto voi olla "vaarallinen". Tiedoston avaaminen toimi kuitenkin ok...
 • DropBoxista ei aluksi muistettu kirjautua ulos mutta tämäkin alkoi sujua useamman toiston jälkeen.
 • Yhdellä kaverilla mopo karkasi täysin käsistä, hän ehti näpätä 400 valokuvaa tunnin aikana ja näitä olikin sitten työlästä poistaa tunnin jälkeen...
Mitä jäi käteen?
 • QuickOffice tuntui soveltuvan hyvin esitelmän tekemisen työvälineeksi, koska sieltä sai hyvin tallennettua työn suoraan DropBoxiin, joka toimi kuin kotihakemisto. Tässä ehdottoman hyvä juttu on se että puolivalmiit työt eivät jää toisten oppilaiden ihmeteltäviksi ja/tai sotkettaviksi iPadiin. 
 • Vaikka QuickOfficen PowerPoint on ns. "karvalakkimalli" eikä siinä ole läheskään kaikkia toimintoja, tämä ei haitannut menoa, kaikki saatiin tehtyä mitä haluttiinkin.
 • Oppilaat tekivät innolla tehtävää, osa jopa kokeili videon editointia ja animaation tekemistä tässä lyhyessä ajassa! 
 • Työn aloittaminen iPadillä ja sen jatkaminen PC:llä tuntui toimivalta systeemiltä ja sitä voisi käyttää monessakin tilanteessa hyväksi.
 • Jää nähtäväksi kuinka moni muistaa vielä syksyllä miten PowerPoint tallennetaan DropBoxiin..?
 • Myös 9-luokan valinnaisryhmä teki tämän saman tehtävän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti