torstai 27. maaliskuuta 2014

iPad - kahvila 27.3.

Kevään viimeisessä iPad - kahvilassa oli koolla ennätysmäärä porukkaa. Jakaannuimme ryhmiin, joissa  kävimme läpi iPad-ohjelmalistaa, jotta löytäisimme sieltä se helmet, jotka ovat toimineet hyvin opetuksessa. Mukana oli opettajia myös muista Tampereen ja lähikuntien kouluista. Lopuksi ryhmät esittelivät kaikille omat suosikkiohjelmansa (ei järjestyksessä):

Yleisohjelmat, jotka sopivat moneen oppiaineeseen (mainittu myös esittelijän opettama aine):
- Popplet (käsitekartat), HY
- Qrafter (QR-koodilukija), ÄI
- Keynote (esitykset), KO
- iMovie (videoeditointi), KO
- PSTouch (kuvankäsittely), Animaatio/video-kurssi
- DrawingPad (piirtäminen), Animaatio/video-kurssi
- Garageband (äänittäminen), Animaatio/video-kurssi
- ExplainEverything (videoesitykset), FY
- iMotionHD (valokuva-animaatiot), MA
- ComicsHead (sarjakuvat), KIELET
- PuppetPals2, PuppetPalsHD, SockPuppets (animaatiot), KIELET

Lisäksi mafyke - ryhmässä oli omat suosikit kuten:
- Geoboard (geometrian opettaminen)
- Geogebra (tasogeometria, funktioiden kuvaajat, yhtälöparit jne)
- MathPad (kaavojen kirjoittaminen)

Pikkolan opettajat esittelivät myös peda.net:in sähköistä köksän oppikirjaa.

Linkki ohjelmalistaan

Kiitos kaikille osallistujille! Ja erityiskiitos Katrille tarjoiluista!

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Diagrammien piirtämistä Numbers:lla (4lk.)

Opettelimme 4.-luokkalaisten kanssa piirtämään diagrammeja Numbers - ohjelmalla. Oppilaat olivat tehneet etukäteen tutkimuksen luokan oppilaiden harrastuksista. Jokainen pari teki Numbersiin taulukon ja syötti tiedot siihen ja piirsi palkkidiagrammin sekä ympyrädiagrammin kyselyn tuloksista. Homma sujui todella näppärästi ja ensimmäisen tunnin jälkeen jokainen ryhmä oli valmis. Toisella tunnilla teimme uuden kyselyn lemmikkieläimistä. Tulokset koottiin nyt erikseen tytöiltä sekä pojilta. Näin saimme tehtyä vielä toisenkin työn jossa pystyimme vertailemaan sitä onko tyttöjen ja poikien mielipiteissä eroja (pylväsdiagrammilla). Harjoittelimme myös kaavan syöttämistä laskentataulukkoon, sillä laskimme poikien ja tyttöjen äänet yhteen ja teimme näistä vielä ympyrädiagrammit.
Kaksi tuntia sujui kuin siivillä, ja oppilaat tekivät innokkaasti hommia. Lopuksi työt siirrettiin ruudunkaappauskuvina opettajan koneelle USB - johdon avulla (koska alakoulussamme ei ole vieläkään WLAN - verkkoa). Opettaja liitti ryhmien kuvat yhteen Word - dokumenttiin ja tulosti ne pareille vihkoon liimattaviksi.

Numbers sopii hyvin myös alakoululaisten käyttöön

 

maanantai 10. maaliskuuta 2014

Aineen olomuodon muutosten opiskelua iPadillä (7lk.)

Tutustuimme sulamispisteen ja kiehumispisteen käsitteisiin 7.-luokkalaisten kanssa sulattamalla lunta vedeksi ja kuumentamalla vettä kiehumispisteeseensä. Mittaukset teimme perinteisellä nestelämpömittarilla minuutin välein mutta tällä kertaa tallensimme mittaustulokset iPadin Numbers - ohjelmaan. Numbersilla teimme mittaustuloksista hienot kuvaajat ja lopuksi lisäsimme kuvaajaan eripisteisiin liittyvät valokuvat kiinteästä aineesta, nesteestä sekä kaasusta sekä merkitsimme sulamispisteen sekä kiehumispisteen näkyviin.
Tässä työssä tuli hienosti esille iPadin kätevyys kuvaajan piirtämisessä sekä valokuvien liittämisessä työhön.

7.-luokan oppilaiden työselostus (Numbers)


 

torstai 6. maaliskuuta 2014

iPad - kahvila 6.3.

Tänään kävimme läpi pilvipalveluiden ihmeellistä maailmaa. Oppilailla sekä opettajilla alkaa olla Google - tilejä käytössä jo siinä määrin, että GoogleDriven hyödyntäminen myös koulukäytössä voisi toimia. Kokeilimme siis dokumentin luomista ja jakamista GoogleDrivessä selaimen (Safari) kautta, sekä latasimme valokuvia iPadistä GoogleDriveen siihen tarkoitetun appsin kautta (GoogleDrive). Lopuksi tallensimme Keynote - esityksen GoogleDriveen PDF - muodossa (avaa ohjelmassa toiminto) ja lähetimme eteenpäin linkin dokumenttiin.
Paine pilvipalveluiden käyttöönottoon on suuri, koska iPadillä tehnyt harjoitustyöt tukkivat nopeasti  opettajan sähköpostin. Opettajat kaipasivat myös keinoa ottaa valokuvia "varmaan talteen", etteivät vaivalla otetut kuvat häviä muiden käyttäjien toimesta. GoogleDrive tuntui olevan ratkaisu ainakin näihin ongelmiin.